
Daca in articolul anterior am facut o scurta istorie a evolutiei tapetului, in acest articol ne propunem sa prezentam evolutia stilurilor si a modelelor de tapet, precum si cateva curiozitati din aceasta zona.
Renasterea
Materialele textile au servit ca sursa de inspiratie pentru motivele florale simetrice. La acel moment, tendintele in design au provenit, in principal, din nordul Italiei. Alte modele au fost inspirate de ornamentele care apar pe arabescuri si mozaicuri. In Anglia, cele mai populare motive erau portretele stramosilor si blazoanele famililor nobile.
Stilul baroc
Tapetul, care imita textura si fibra lemnului, a fost inlocuit cu modele populare inspirate din natura, care erau generoase si somptuoase, in culori bogate. Sursa de inspiratie a constituit-o brocartul de matase si tapiseriile care descriau scene de vanatoare. Modele englezesti de tapet imitau broderia si dantela. Imitatiile de stucatura si marmura au fost, de asemenea, foarte frecvente.
Stilul baroc tarziu
Stilul luxuriant tipic baroc a fost, oarecum, inlocuit cu luminozitate si eleganta. Cele mai populare modele au fost modelele cu flori colorate si, de asemenea, imitatiile de ornamente chinezesti. Tot in acea perioada, au aparut stilurile cu flori albe stilizate, motivul vaza si un nou model de „rocaille”. Culorile puternice s-au transformat in nuante pastelate.
Secolul 19 – 21
Mai multe stiluri artistice diferite sunt reflectate in modelele de tapet: Art Nouveau, Art Deco, Bauhaus, functionalism, arta pop si arta op. Desigur, tendintele in modelele de tapet nu au fost influentate doar de artele plastice, incat acestea abunda intr-o multitudine de modele, materiale si culori.
Curiozitati din istoria tapetului
Cu siguranta aceste curiozitati care s-au remarcat de-a lungul istoriei tapetului sunt interesante si merita sa mai zabovesti putin pe aceasta pagina si sa le citesti.
Tapet in aer
In anul 1783, tapetul produs de Reveillon a fost utilizat de fratii Montgolfier pe primul balon cu aer cald. Acesta a fost lansat la Versailles si a fost un eveniment destul de mare la vremea respectiva.
Tapetul chinezesc
Incepand cu secolul al 17-lea, chinezii au desenat, pe hartie alba dud, flori, pasari, copaci, stanci si pagode. Cu toate ca tiparirea era bine cunoscuta, acestea erau inca preferate deoarece erau realizate manual si erau originale. Importate in Europa si America, aceste tapete erau fost foarte apreciate si costisitoare.
Cuie de cupru
In secolul al 17-lea, tapetele nu erau lipite direct pe pereti, ci erau mai intai lipite pe o panza care era insailata pe site de lemn fixate pe peretii nefinisati cu cuie de cupru. Pentru a le ascunde, se folosea o foaie orizontala ingusta de tapet elegant. Cu toate ca cuiele nu mai sunt folosite, tapetul cu borduri este inca popular.
Tapetul pe plafon
Acest lucru nu era neobisnuit intrucat tapetul aplicat pe tavan dureaza mai mult timp decat cel pus pe pereti. Destul de multe dintre acestea au fost pastrate, cum este si cazul tapetului de la Colegiul lui Hristos din Cambridge. Acest tapete au fost folosite inca din secolul al 16-lea si cele mai frecvente decoruri au fost imitatiile de lemn si ornamentele sculptate.
Pedeapsa cu moartea
In Anglia, tapetul a fost atat de popular incat, inca din anul 1712, a fost introdus impozitul pe tapet, la fel ca si impozitul pe alte obiecte de lux, iar importul a fost interzis. Grefierii au inceput sa marcheze fiecare foaie de tapet cu o eticheta de protectie inainte de a-l lipi, adaugand inca una dupa aplicarea acestuia, la domiciliul clientului.
Oamenii au incercat sa se sustraga acestui regulament si sa-si salveze banii, asa ca, inainte de a-l lipi, pictau tapetul in casele lor si, totodata, falsificau etichetele (marcajele de protectie). Situatia a escaladat, astfel incat, in anul 1806, contrafacerea etichetelor de protectie era pedepsita cu moartea!
Folia cu bule, vanduta drept tapet
In 1957, inginerul Alfred W. Fielding si inventatorul elvetian Marc Chavannes au incercat sa fabrice un tapet texturat, din doua straturi cu bule de aer la mijloc. Clientii nu au fost incantati de un asemenea produs si inventatorii au schimbat macazul, dorind sa comercializeze folia drept izolatie pentru case. Au inregistrat insa un nou esec.
Frederick W. Bowers, membru al echipei de marketing a celor doi inventatori, a realizat ca folia cu bule poate fi folosita ca ambalaj. Ideea a fost pusa in aplicare in cazul computerului IBM 1401, care necesita un ambalaj foarte bun, din cauza pieselor sensibile. In 1960, Fielding si Chavannes au infiintat compania Sealed Air Corporation, produsul sau emblematic fiind Bubble Wrap.
La Casa de Tapet gasesti o gama moderna si variata de tapet textil, tapet clasic, tapet modern, tapet ecologic, tapet horeca si tapet decorativ. Te asteptam sa ne vizitezi in showroom-urile din Galati, Constanta, Bacau si Bucuresti.
CAUTA IN BLOG
Ne poti urmari pe Facebook
CATEGORII ARTICOLE
- Amenajari Interioare (4)
- Cornize / Automatizari (1)
- Perdele si Draperii (6)
- Tapet (3)
POSTARI RECENTE
15 Mar 2017Decorarea ferestrelor: detalii care conteazaModul in care sunt decorate ferestrele contribuie extrem de mult la intregul stil al camerei. Perdel...
09 Feb 2017Motive decorative in istoria tapetului si alte curiozitatiDaca in articolul anterior am facut o scurta istorie a evolutiei tapetului, in acest articol ne prop...
09 Feb 2017O scurta istorie a tapetului de-a lungul timpuluiInainte de a vorbi despre tapet si despre istoria acestuia, ar trebui sa facem un mic ocol si sa fac...
06 Feb 2017Decoreaza-ti ferestrele cu stil si personalitateSe spune despre ochi ca sunt ferestrele catre suflet si reflecta, ca o oglinda, personalitatea si ca...
15 Ian 2017Ghid complet pentru alegerea draperiilor perfecte – partea 3Paralizat de multitudinea de idei si de posibilitati atunci cand este vorba despre ferestre si alege...