Inainte de a vorbi despre tapet si despre istoria acestuia, ar trebui sa facem un mic ocol si sa facem referire la perioada utilizarii de modele si ornamente. Acestea sunt elementele cheie pentru evolutia tapetului de-a lungul timpului. Asa ca, bun venit in epoca de piatra!

In urma cu 30 – 40 000 de ani, omul a inceput pentru prima data sa decoreze obiectele. In ziua de azi, probabil ca nu vom fi in masura sa aflam motivatia reala din spatele unui astfel de comportament, dar oamenii de stiinta cred ca aceasta activitate nu a aparut din motive estetice, ci – mai curand – aceasta a fost de natura ritualica.

Primul model

Cele mai vechi modele cunoscute de tapet au fost formele de „X” sau „V”,  triunghiuri, poligoane, curbe si cercuri. Prin multiplicarea si secventierea acestor modele simple, s-au nascut primele ornamente de tapet. A fost vorba pur si simplu de geometrie simpla, decorativa. Apropo, cuvantul „ornament” provine de la „omare” latina, care ce inseamna „decorare”. Ornamentul nu functioneaza izolat; acesta are sens numai atunci cand este utilizat pe un obiect sau material.

Inventarea hartiei

Am sarit, in timp, direct la anul 105 AD (Anno Domini) in China. Inventarea hartiei a fost vitala pentru productia tapet. Cu toate ca chinezii au pastrat bine secretul lor de fabricare al hartiei, in cele din urma, acesta a ajuns in Orientul Mijlociu si, de acolo, s-a raspandit in secolul al 12-lea in toata Europa.

Inaintasii tapetului

In Evul Mediu oamenii atarnau pe pereti piei de animale aurite. Acest lucru a fost numit Cuir de Cordoue (insemnand „de la Córdoba”). Scopul nu a fost doar pentru a decora camera, ci, de asemenea, si pentru a asigura izolarea zidurilor medievale reci din piatra. Crearea unei alte imagini pe fundal a fost ceea ce a determinat aparitia tapiseriilor. Tapetul de hartie a fost un substitut mai ieftin pentru tapiserii de lux si Cuir de Cordoue, rezervate doar pentru clasa superioara bogata.

Tapete pictate manual

La inceput, tapetele nu au fost tiparite; ele au fost mai intai pictate manual. Aici istoria ne poate da deja un nume: este vorba de Jean Bourdichon, pictor si iluminator francez, care a pictat 50 de role de hartie cu ingeri pe un fundal albastru pentru Ludovic XI al Frantei in 1481. Sfarsitul secolului al 15-lea a fost perioada in care au inceput sa se foloseasca tapete facute din hartie pentru decorare. Acestea au fost utilizate nu numai pentru pereti, dar, de asemenea, ca si captuseli pentru dulapuri si biblioteci.

Era imprimarii

Una dintre cele mai implicate in dezvoltarea tapetului a fost familia Papillon din Franta. Jean Papillon, care este considerat inventatorul tapetului cu model, a fondat prima fabrica si a produs prima tapiserie de hartie in anul 1688. Fiul sau, Jean-Michel Papillon, gravor celebru, a inceput sa foloseasca fasii de hartie cu modele care se ”potriveau” cand erau lipite una langa alta si, in acest mod, creea modele continue. Aceasta fost activitate obositoare si costisitoare, dar aceasta tehnica a fost folosita pe scara larga pe tot parcursul secolului al 18-lea.

Dominatia franceza si engleza

Conditia prealabila cheie pentru producerea tapetului cu model care se repeta a fost dezvoltarea industriei de imprimare. Primele indicii vin din Anglia si Franta. Jean-Baptiste Reveillon, comerciant de hartie si produse de mercerie, a inceput, in anul 1753, sa importe, in cantitati mari, tapet din Anglia. Acesta fost un succes imens, asa ca nu a ezitat sa investeasca zestrea sotiei sale in propria sa productie.

Si a fost o decizie buna: modelul albastru Papier d’Angleterre a fost atat de popular incat zidurile, chiar si resedinta Mariei Antoaneta, au fost decorate cu acest tapet, incat acesta a devenit furnizor exclusiv al casei regale. Tapetele sale au fost ravnite de catre elita si utilizarea acestuia era un semn de prestigiu. Dupa Revolutia franceza, a trebuit sa fuga in Anglia, unde a deschis o noua fabrica. Si, astfel Anglia a devenit, din nou. lider al industriei de tapet din lume.

In cele din urma, o rola de tapet imprimat!

Hai sa ramanem in Anglia pentru o vreme. In imprimarile din secolului 17 era un lucru obisnuit sa se foloseasca foi separat pentru imprimate, dupa care sa fie abandonate, ca fiind invechite. Gratie englezilor, lumea a vazut nasterea primei role de tapet tapet in anul 1830. Costurile de productie s-au redus considerabil si tapetul a devenit utilizat pretutindeni – chiar si in camera copilului.

Dar, prima masina de producere a tapetului a aparut in Franta. In anul 1778, regele francez Ludovic al XVI-lea a emis un decret care a necesitat o rola de tapet de lungime de aproximativ 34 de picioare, adica aproximativ 10m (astazi standardul european este 0,53 x 10,05m).

Timpurile moderne

Tapetul din secolul al 19-lea este produs in masa si tehnologia inceteaza sa mai fie un subiect de interes. Odata cu avansarea tehnologiei, numarul de materiale utilizate este in continua crestere,

Tapetul devine accesibil pe scara larga pentru toata lumea. in Republica Ceha, dezvoltarea tapetului a inceput in anii ’70 si ’80. Tapetul era facut dintr-o hartie subtire si lipita, in mod direct, pe peretii din beton. Oricine a incercat sa indeparteze fasiile de tapet, nu va uita niciodata actiunea de dezlipire, fara sfarsit si fara speranta.

Astazi poti alege din mai multe tipuri de tapet cu baza pe vinil, pe hartie sau vlies. Modelele vechi de tapet aveau la baza hartia si se deosebeau prin proprietatile lor si modul de lipire. Principalele criterii de proiectare si selectare ale modelelor de tapet din ziua de azi sunt nelimitate datorita posibilitatilor de imprimare digitala.

La Casa de Tapet gasesti o gama moderna si variata de  tapet textil, tapet clasic, tapet modern, tapet ecologic, tapet horeca si tapet decorativ. Te asteptam sa ne vizitezi in showroom-urile din Galati, Constanta, Bacau si Bucuresti.