Fie ca este vorba despre o draperie eleganta, din materiale rafinate si luxoase, sau este vorba doar despre un décor simplu si vesel, fiecare fereastra are nevoie sa fie imbracata in draperia care i se potriveste cel mai bine.
Dintre toate deciziile de proiectare si de design pe care le fac proprietarii de locuinte atunci cand se ocupa de decorarea casei, amenajarea ferestrelor este, de cele mai multe ori, trecuta cu vederea sau tratata superficial. Suntem atenti la culori si combinatii cromatice, la mobilier, tesaturi, covoare, accesorii de décor si de iluminat, si acordam o atentie insuficienta ferestrelor.
Totusi, tot ce este legat de amenajarea ferestrelor este o piesa importanta din tot acest puzzle, pentru orice locuinta. Perdelele, draperiile si jaluzelele pot face parte cu succes din designul interior, completandu-se perfect si prin rolul functional pe care il pot oferi.

De unde sa incepeti?

Ghidul nostru pentru alegerea draperiilor perfecte va va ajuta sa faceti cea mai potrivita alegere a draperiei pentru incaperea si fereastra respectiva.

1. Rolul functional al draperiilor

O draperie poate fi aleasa si dupa rolul pe care doriti sa-l oferiti acesteia, cum ar fi:

  • décor si estetica vizuala
  • creare de intimitate sau intuneric total
  • protectie impotriva razelor de soare prea puternice

sigur, perdele, draperii și jaluzele pot completa un sistem de decor și arate frumos, dar sunt de asemenea importante pentru intimitate, lumina, ascunderea caracteristici incomode, oferind de izolare și mai mult.

Deja apare prima intrebare: Ce sa aleg? Draperii simple sau captusite?
Daca doresti ca lumina sa patrunda in incapere, atunci nu ai nevoie de draperii captusite.
Captusirea draperiilor poate face ca acestea sa fie mai scumpe, dar sunt si alte avantaje care merita mentionate, cum ar fi faptul ca poate proteja tesatura draperiei impotriva curentilor de aer si a arsurilor solare.
Aceasta este o optiune pe care o puteti obtine doar in cazul in draperiilor personalizate, facute pe comanda.

2. Alegerea materialului draperiei

In aceasta sectiune vom discuta despre alegerea materialului din care este confectionata draperia si ne vom referi la criterii precum: textura, culoare si model.

Textura

Textura draperiei poate fi aleasa dintr-o gama de materiale, cum ar fi: matase grea, catifea, matase artificiala, satin din bumbac si chiar lana. Alegerea se va face si tinand cont de starea de spirit a camerei pe care vreti sa o oferiti camerei.
Pentru un stil formal si elegant, o alegere potrivita este matasea grea si catifeaua, care este si un bun izolator al luminii si al zgomotului.
Pentru un stil casual, exista materiale cu textura in relief sau cu aspect de sifonat sau creponat. O optiune practica ar fi sa alegeti materiale care pot fi curatate sau spalate.
Intr-o incapere in care doriti sa creeati o atmosfera clara si curata, bumbacul, tesaturile in amestec si lana sunt optiunea potrivita.

Culoare

Culoarea draperiilor trebuie sa tina cont de gama de culori existente in incapere, atat a peretilor, cat si cele ale mobilei, covorului si a  decoratiunile, cum sunt pernele si taburetii.
Va trebui sa decideti daca doriti ca perdele sa fie in ton cu decorul sau sa fie intr-o culoare contrastanta. In cazul in care alegeti ca perdelele sa fie in acelasi ton cu peretii si cu tapetul, daca este cazul, alegeti o nuanta ceva mai inchisa sau o culoare subtila, non-dominanta, cum ar fi o culoare din cea a covorului.
O culoare indrazneata, puternica, este foarte potrivita pentru a atrage atentia si a creea efectul de wow. De asemenea, tineti cont de faptul ca intr-un spatiu in care soarele straluceste puternic, lumina va infuza prin draperie, creand un efect deosebit. Astfel, albastrul poate deveni vesel, rozul poate creea veselie.

Model

Regula principala este urmatoatea: daca o parte din elementele componente ala camerei, cum ar fi mobilierul, lenjeria de pat, covorul, au un model elaborat, atunci tesatura draperiei nu trebuie sa contina vreun model. Daca insa, mobilierul sau lenjeria de pat sunt in culori unice, fara combinatii sau un model anume, se alege o draperie care sa aiba un sablon sau un model.
Pentru rezultate subtile de stil si de energie, alegeti un patern (sablon) mic si neutru, cum ar fi un model cu puncte sau modelul Paisley.
„Paisley“ este un model de imprimeu de forma unei frunze sau de forma unei picaturi persane. Acest model a aparut in secolul al treilea, in Asia, iar denumirea provine de la un oras scotian. A fost intens utilizat, in secolelele 18 si 19, de tapiserii francezi, dar si pentru piese de imbracaminte, cum sunt salurile Kashmir. Simbolul floral prezent in modelul Paisley este asociat cu fertilitatea si ideea de eternitate.
In schimb, daca optam pentru un model mare, cu o grafica ampla si in culorile existente in decorul ambiental, poate parea indraznet, dar este spectaculos.
Aceasta prima parte a ghidului ne-a permis sa clarificam ce ne dorim, din punct de vedere functional si estetic, de la o draperie: ce rol indeplineste si care ar fi designul si stilul cromatic adecvat.

Urmareste-ne in continuare pentru ca iti vom dezvalui si alte aspecte practice si utile pentru alegerea draperiei perfecta.