Daca v-ati gandit sa reinnoiti modul cum arata ferestrele dvs., acest ghid informativ va poate ajuta sa faceti o alegere simpla si practica a draperiilor perfecte pentru fereastrele locuintei dvs.
In prima parte a articolului am discutat despre culori, texturi si materiale. In aceasta sectiune ne vom referi la elemente tehnice de proiectare, cum ar fi lungimea si latimea draperiei. Avand aceste informatii clarificate, vom putea stabili necesarul de material pentru proiectarea draperiei perfecte.
Deocamdata, lasati deoparte consideratiile de stil si de personalitate, deoarece acestea va pot limita optiunile. Partea a doua a ghidului este mai tehnica si pare plictisitoare, dar este necesar sa o parcurgeti. Si, va promitem, ca nu va vom incarca cu prea multe informatii.

3. Lungimea draperiei

Am stabilit care este rolul functional dorit pentru draperie, am ales modelul tinand cont si de cromatica si stilul de design al camerei. Pasul urmator in ghidul nostru se refera la lungimea draperiilor.
De obicei, lungimea acestora se stabileste tinand cont ca draperiile vor atinge dusumeaua sau podeaua. Exceptie se poate face in cazul in care in dreptul ferestrei respective exista un calorifer sau un radiator si nu doriti sa-l acoperiti.
Lungimea draperiei se face stabileste masurand de jos, de la podea sau de la nivelul radiatorului sau a caloriferului, pana la punctul unde va fi montata tija draperiei. Sunt posibile doua abordari pe care le vom prezenta in continuare.

a. Draperia care doar atinge podeaua

Acesta este stilul clasic. Marginea tesaturii draperiei atinge usor podeaua sau este doar la 1 cm distanta. De asemenea, este si cazul draperiilor scurte, care acopera doar partea de sus a ferestrei si care se utilizeaza, de obicei, in locuri cum ar fi bucataria, baia si zone in care draperiile lungi nu sunt practice.

b. Draperia care atarna pe podea

Draperiile care curg si atarna pe podea, cu 3 – 5 cm, sunt cele mai elegante draperii care se poarta acum. Daca pardoselile sunt inegale sau daca doriti sa nu va faceti griji cu precizia la masurare, acest stil este mai permisiv.
In camere obisnuite, o lungime extra de  10 – 15 cm din tesatura draperiei pe podea poate creea un aer romantic. Singura problema este legata de intretinerea acesteia. Mare atentie cand dati cu aspiratorul sau daca aveti pisica.

4. Latimea draperiei

Cat de late ar trebui sa fie draperiile? Exista vreo regula si aici?
Referitor la latime, trebuie sa va asigurati ca aceasta este suficient de ampla pentru a acoperi fereastra atunci cand draperia este trasa. Latimea draperiei se calculeaza ca fiind de doua ori pana la de doua ori si jumatate din latimea ferestrei. Exceptie se face atunci cand draperiile sunt utilizate doar pentru décor, fara a avea intentia de a le inchide. In acest caz, latimea draperiei sa calculeaza ca fiind o data si jumatate din latimea ferestrei.
Latimea totala a draperiei se calculeaza in raport cu dimensiunele cadrului fereastrei si va tine cont si de proportiile camerei si a amplasarii ferestrei sau ferestrelor in camera.
Astfel, daca camera este incarcata cu diverse elemente si accesorii decorative, cum ar fi tablouri, corpuri de iluminat, perne, se va cauta sa se creeze un echilibru in raport cu acestea.
Daca fereastra pe care dorim sa o decoram ocupa mai mult din jumatate de perete, atunci latimea si montarea draperiilor se va face astfel incat aceasta se acopere toata latimea peretelui.
Daca fereastra se afla in pozitie centrala si / sau ocupa mai putin din jumatatea peretelui, se va adauga 15 – 30 cm in plus. In acest caz, draperia are si un rol de conturare a ferestrei respective.

5. Distanta draperiei fata de fereastra

In general, draperiile sunt agatate la distanta de peretele feresrei si lasate sa cada, cu gratie, ca o cortina. Draperia poate fi montata si pe aceeasi linie cu cadrul ferestrei, insa decoratorii si designeri prefera sa se foloseasca de doua trucuri pentru a maximiza potentialul de lumina si culoare pe care il poate oferi fereastra respectiva. Le puteti folosi independent sau combinat pentru a creea efecte inedite si spectaculoase.

a. Draperia agatata deasupra cadrului ferestrei

Pentru a creea iluzia unei ferestre mai inalte, montați sina cu 10 – 15 cm deaspra cadrului ferestrei sau la jumatate distantei dintre cadrul ferestrei si tavan. De asemenea, exista si optiunea de a monta draperia direct de pe tava, ceea ce va creea un efect de lungire a ferestrei. In aceasta situatia, asigurat-va ca ati facut masuratori exacte pentru stabilirea lungimii draperiei.

b. Draperia mai lata decat cadrul ferestrei

Extinderea sinei cu 10 – 15 cm dincolo de cadrul ferestrei permite ca lumina sa patrunda pe o suprafata mai mare si, totodata, poate face ca fereastra sa para mai mare. In cazul in care draperiile sunt in culori deschise si sunt montate in asa fel incat sa nu obtureze geamul ferestrei,creeaza un efect de maretie si somptuozitate al ferestrei. In acest caz, latimea draperiei care incadreaza cadrul ferestrei ar trebui sa nu depaseasca 30 ce cm pe fiecare parte.
Deja am explorat si conturat aspectele esentiale care tin atat de material, coloristica si stil, cat si detalii tehnice si de proiectare. In partea a treia a acestui ghid vom discuta optiuni de prindere si de fixare a draperiei.

Urmareste-ne in continuare pentru ca poti afla infomatii noi si idei inovatoare si in domeniul perdelelor si draperiilor.