Culoarea afecteaza oamenii in mai multe moduri, in functie de varsta, sex, origine etnica si clima. Anumite culori sau grupuri de culori au tendinta de a obtine o reactie similara la majoritatea oamenilor; variatiile provin din nuantele sau tonurile utilizate. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa alegi culorile, cu intelepciune si atentie, atunci cand vine vorba despre decorare.
Nu trebuie sa iti faci griji cu privire la tendintele in design pentru a avea o casa frumoasa. Tendintele in design privind utilizarea culorilor vin si se duc. Oamenii care traiesc intr-o casa fac ca aceasta sa fie mai frumoasa prin alegerea culorilor care, totodata, reflecta preferintele si personalitatea lor. Trucul este de a amesteca culorile care iti plac intr-o combinatie placuta.
Alegerea combinatiilor de culori este una dintre etapele care ii intimideaza cel mai mult pe cei care sunt incepatori. Culoarea are puterea de a schimba forma si dimensiunile mobilierului, precum si forma si dimensiunea camerei in sine. Selectarea culorilor nu este dificila, daca te inarmezi cu unele informatii de baza despre culorii si efectele psihologice ale acestora asupra starii de spirit.
Hai sa aflam mai multe despre culorile care pot fi folosite intr-o camera si modul in care acestea influenteaza starea de spirit.

Alege cu intelepciune

Tine minte ca fiecare culoare are o valoare psihologica. Gandeste-te la modul in care te fac sa te simti anumite culori; ele pot influenta orice emotie, de la liniste la furie. Pentru a creea pace si armonie in casa ta, alege culorile cu intelepciune: unele culori, in cantitati mari, ar putea avea efectul opus asupra ta si celor dragi.

Ce stare de spirit vrei sa creezi? Ce culori te ajuta sa atingi acea stare de spirit?

Culoarea peretilor camerei iti poate influenta starea ta de spirit si gandurile pe care le ai.
Culorile actioneaza in trei moduri de baza: activ, pasiv si neutru. Poti sa potrivesti cu usurinta culorile fiecarei camere la dorintele personale, dupa gustul si scopul camerei respective. Culorile deschise sunt expansive si aerisite si camerele par mai mari si mai stralucitoare. Culorile intunecate sunt sofisticate si calde; ele dau camerelor mari, un aspect mai intim.
In cazul in care ai nevoie de ajutor pentru a raspunde la aceste intrebari, uita-te – pentru mai multe idei – in reviste si carti, bloguri si site-uri web despre decoruri si amenajari interioare. De asemenea, lasa ca textilele din camera sa fie ghidul tau. Tesaturile, covoarele, draperiile, pierdeaua, mobilierul si dusumelele sunt disponibile intr-o gama mai limitata de culori decat vopseaua, astfel incat alege-le mai intai pe acestea si apoi decide cu privire la culoarea vopselei pe care o vei pune pe pereti.
Odata ce ai gasit ceva ce iti place, limiteaza-ti numarul de culori intr-o camera la maxim trei sau patru culori. Prea multe culori pot face o camera sa para ocupata sau aglomerata. Vopseaua este destul de ieftina si transforma o camera mai repede decat orice altceva, astfel incat iti poti permite sa experimentezi un pic.

Efectul de culoare pe tavane

Tavanul reprezinta o sesime din spatiul intr-o incapere, dar de prea multe ori devine nimic mai mult decat un strat de vopsea alba. De fapt, timp de zeci de ani, albul a fost considerat ca fiind nu numai cel mai sigur, dar, de asemenea, si cea mai buna alegere pentru tavane.
Ca regula generala, tavanele, care sunt mai deschise la culoare decat peretii se simt mai mari, in timp ce cele care sunt mai intunecate se simt mai mici. Nevoia de a simți tavanul mai jos nu inseamna claustrofobie: plafoanele coborate vizual pot evoca intimitate si confort. Ca regula generala, peretii intunecati fac o camera sa par mai mica, in timp ce peretii deschisi, luminosi, face o camera sa para mai mare.

Sentimentul coloreaza, nu pensula. Poti colora c-o bucatica de carbune, si toate tuburile din lume nu-ti dau albastrul unei flori de inisor daca nu-l ai in suflet.” ~ Nicolae Grigorescu

Aceste linii directoare sunt un bun punct de plecare in alegerea unei culori pentru vopseaua de pe peretii camerei. Tine minte ca alegerea culorii este o chestiune foarte personala; tu esti cel care trebuie sa traiesti cu noua nuanta de culoare, asa ca alege o nuanta care ti se potriveste tie, familia tale si stilului tau de viata.
La Casa de Tapet gasesti o gama moderna si variata de tapet textil, tapet clasic, tapet modern, tapet ecologic, tapet horeca si tapet decorativ. Te asteptam sa ne vizitezi in showroom-urile din Galati, Constanta, Bacau si Bucuresti.